Maradj Fókuszált: Hogyan fog egy ’vision board’ a céljaid felé vezető úton tartani 2023-ban

Olvasási idő: 3 perc

Rengetegen humbuknak vagy kamunak hihetik, azonban a célok vizualizálása igenis segít elérni azokat, és sikeresebbé tesz!

Habár jellemzően az év eleje a célkitűzések, és nagy elhatározások ideje, ettől függetlenül az év bármely időszakában hasznosan jön a céljaid elérése érdekében egy tuti tipp.

Légy teljesen őszinte magadhoz! Ha visszatekintesz az újévi fogadalmaidra a korábbi évekből – vagy akár időszaktól függetlenül egy nagyon ambíciózus pillanatodban megalkotott célkitűzésrohamodra – 100%-osan valószínűleg nem érted el a célokat. Azonban itt az új év, új célok.. Majd most!

Annak érdekében, hogy ne bukd el a céljaid 1 hónap után, ajánlunk neked egy új féle megoldást.

Ez a megoldás segíthet neked manifesztálni a céljaid, és a helyes úton maradni a legnagyobb káosz közben is. Bizonyított tény, hogy az emberek csupán 8%-a tartja be az újévi fogadalmát.

Alkoss ’vision board’-ot

Teljesen őszintén amikor először hallottam, arról, hogy ha egy táblára / papírra szinte hollywody sztorizgatás szerűen képekkel és szövegekkel alkotnak maguknak az emberek ’cél’-táblát kissé elmosolyodtam.

Azonban amikor kiderítettem, hogy kutatások bizonyítják az eredményességét és sok olyan sikeres ember is használja akikre felnézek elkezdtem hinni benne.

A vision board tulajdonképpen nagyon hasonló bármelyik célkitűzéses folyamathoz. Egy egyszerűbb formát leírok alább:

  1. Az első lépés a célok konkrét megfogalmazása, és LEÍRÁSA. Külön hangsúlyozom, hogy le kell írni a célokat papírra, hiszen akik leírják és kristálytisztán megfogalmazzák a céljaikat, 3x valószínűbb, hogy el is érik azokat.
  2. A második lépés pedig valamilyen mérés beiktatása a célok teljesülése érdekében. Ez lehet például heti szinten a súlyod felírása, ha a fogyás volt a legfőbb cél.
  3. A harmadik az utolsó és talán a legnehezebb lépés.. Mégpedig az, hogy valóban tegyél is a cél elérése érdekében. Sokszor elmerülhetsz a munkában, illetve a rengeteg magánéleti program is hátráltathat a célod elérése érdekében, de bizonyított tény, ha befoglalod magadnak valamilyen rendszerességgel a cél elérése érdekében egy aktivitást akkor valóban sikerülni fog a cél elérése. Pl.: ha fogyni szeretnél heti pár alkalmat foglalj be a naptáradban edzésre, testmozgásra.
  4. +1 tipp: Lesznek időszakok amikor nagyon jól haladsz a cél elérése felé. Ez jellemzően az első pár hét, majd lesznek mélypontok amikor abba akarod hagyni az egészet. Ne feledd, ez hosszú távú dolog, és napról napra kell dolgozni érte.

A vision board talán abban különbözik a feljebb leírt egyszerűbb metódustól, hogy van benne cél vizualizálás is. Konkrétan előtted van kép vagy valamilyen vizuális formában reprezentálva az, amit el akarsz érni.

Elkészítheted kinyomtatott képekből is, vagy akár készíthetsz egy digitális vision board-ot. A digitális vision board elkészítéséhez ajánlom a canva-t, ahol vision board mintákat is találhatsz.

Mi hat igazán az agyra?

Érdekesen működik az agyunk. Ebből a cikkünkből kiderítheted, hogy te mire vagy inkább hajlamos és mi indítja be az agyadban a legnagyobb neuronaktivációt. Azaz mi hat rád jobban?  Habár a cikk a tanulási stílusod megismeréséről szól, a cikk alapján felismerheted milyen impulzusok hatnak az agyadra jobban:

  • Vizuális
  • Auditív
  • Kinesztetikus

Az emberek közel 80%-a vizuális típus. Pontosan ezért ha a leírt cél a fejedben még lehet hogy ködös, ha egy képpel ábrázolod, máris kitisztul. Például, ha egy házra/lakásra gyüjtesz pénzt. Érdemes lementeni és kinyomtatni egy pár képet egy konkrét ingatlanról ami nagyon tetszik és megvennéd. Sokkal tisztábban marad előtted, az, hogy mit akarsz.

Ilyen és hasonló céjaiddal megegyező képekből álló táblát kell összeraknod ahhoz, hogy a megfelelő úton maradj a cél elérése érdekében.

Az írott szó ereje!

Akármennyire előnyös vizualizálni a céljaid, sosem szabad elhanyagolni az azt megelőző lépést.

Egy harvard egyetemi tanulmány is kimutatta, hogy azok akik leírták a konkrét, végrehajtható céljaikat papírra, 3x eredményesebbek voltak azokhoz képest akik csak a fejükben tartották meg a céljaikat. Ha leírod, a sikerességét növeled a céljaidnak.

Azt is írd le a céljaidhoz, hogy kinek a segítsége vagy mi kell a célok eléréséhez, és, hogy ezeket hogyan fogod beszerezni. Például, ha izmosodni szeretnél kell egy új diéta, étrendkiegészítőket kell rendelni és személyi edzői segítség is kell. Arra is csinálj tervet, hogy ezeket, hogyan szerzed be.

Visszautalva a cikk lényegére azonban, a cél pontos megfogalmazása után, vizalizáld is a végeredményt. Hidd el, a céljaid így közelebb lesznek mint gondolnád.

 

Szeretnél további hasznos tartalmakat olvasni? Add meg az adataid kérj emlékeztetőt és értesítünk!

Tetszett a poszt? Oszd meg az ismerőseiddel is.

Facebook
LinkedIn

Hasonló bejegyzéseink

0
    0
    Kosarad tartalma
    A kosarad üres