„Csak” az alvás valóban nem elég – 7 Féle pihenés amire mindenkinek szüksége lehet

Olvasási idő: 4 perc

Próbáltad már a folyamatos fáradtságot és alacsony energiaszintet, sok alvással orvosolni? És ezek után is csak a fáradtság és a letörtség érzése kapott el. Valóban van úgy, hogy akármennyi alvás, és szabadság sem tud úgy feltölteni, hogy visszakapd az energikus, élettel teli önmagad.

Ha magadra ismertél, akkor megosztom a titok nyitját: Az alvás és a pihenés nem ugyanaz a dolog, habár sokan hajlamosak a pihenést az alvással egyenlővé tenni.

Miután kialszod magad, és megvolt a napi 7-8 óra alvásod azt feltételezed, hogy ki vagy pihenve és feltöltőttek az elemeid a következő napra. Ez nem feltétlen így van.. Ha csak erre fókuszálsz, akkor lehet, hogy más féle pihenés típust hanyagolsz el, ami legalább ugyanannyira fontos, mint az alvás.

A társadalom jelentős része, az iskolák, egyetemek és munkahelyek is olyan nyomáskényszerbe helyeznek minket. Arról nem is beszélve, hogy a nyomáskényszert előidéző munkahelyek sokszor nem is foglalkoznak és nem fektetnek be a munkavállaló energiaszintjének fenntartásába.

Főleg év végén érezzük azt, hogy ’de jó lesz a karácsonyi szünet, 2 hétig csak pihenni fogok..’. Azonban a pihenés minősége és a tudatos pihenés (IGEN! Lehet tudatosan is pihenni..) bevezetése segíthet, hogy ebben a pár hétben tényleg feltöltsd azokat a bizonyos elemeket.

Több kutatás feltárta azokat az alváson kívüli területeket, ami a teljes kipihentségünket biztosítja, és az energiaszintünket visszaállítja a normálisra. 7 ilyen területet azonosítottak. Először is fontos lesz neked is felmérned, hogy mennyire érzed magad lemerültnek ezeken a területeken. Ha felmérted, hogy a 7 típusból melyikből érzed magad teljesen lemerülve, javasoljuk, hogy ezekre a területekre fókuszálj és alakítsd ki a ’pihenési rutinod’.

  1. Fizikai pihenés

Ide tartozik a sokat említett passzív fizikai pihenés (alvás), illetve az aktív feltöltő pihenés (jóga, masszázs és egyéb könnyed sportok, amik javítják a test keringését és flexibilitását).

  1. Mentális pihenés

Neked is van olyan munkatársad aki nettó két csésze kávéval kezdi a napot? Aki folyamatosan irritált, forrófejű és feledékeny és a sok kávézás ellenére sem tud fókuszálni a munkára?

Amikor ez a munkatárs lefekszik aludni, nem tud elaludni mert folyamatosan zakatol az agya, és nem tudja lekapcsolni a rohangáló gondolatokat, ötleteket és a napközben történt beszélgetéseket a fejében. Annak ellenére, hogy megvolt a 7-8 óra alvás, egyszerűen nem érzi magát kipihentnek.. Ez azért lehet, mert mentális pihenés hiányban szenved.

Ha ismersz ilyen embert, vagy esetleg magadra ismertél, a jó hír, hogy ezen lehet dolgozni, és azonosítottuk a problémát. Szerencsére nem kell felmondani, vagy 2 hetes vakációra azonnal elmenni, hogy ezt a problémát megoldjuk.

Érdemes 2-3 óránként egy emlékeztetőt betenni a naptárba, ami 10-15 perces ’lassító’ szünet. Ennek a lényege, hogy 10-15 percig nem szabad dolgozni, és nem szabad semmit sem csinálni. Ez lelassítja a folyamatos pörgést és visszaépíti az általános stressztűrőkézsséget a rezilienciát.

Ha este nem sikerül elaludni a zakatoló gondolatok miatt, erre írtunk egy külön cikket, hasznos tippekkel, amit ebben a blogbejegyzésben találsz: Mi a jó alvás titka?

  1. Érzékszervi (Sensory) pihenés

Folyamatos e-mailek, facebook és egyéb social media értesítések, telefonhívások, sms-ek, villódzó fények, folyamatos utcazaj, számítógép és tévéképernyő. Nem is említve a napi rengeteg hírdetést amit kapunk telefonon, az utcán és a tv-ben. Folyamatos zajban élünk!

Nem csoda, hogy az érzékszerveink kimerültek a folyamatos zavaró tényezőktől. Ez logikus, és nem kell túlmagyarázni, hogy az emberi szervezet nem erre lett teremtve.

Érdemes minden estére kikapcsolni az elektronikákat, a telefont akár repülőgép módba tenni. Ha azonban úgy érzed, még egy e-mailtől vagy értesítéstől teljesen felrobbannál, akkor komolyabb gond lehet, és érdemes betervezni egy hétvégi napot amikor teljesen kikapcsolod a telefonod, és a természetben vagy legalábbis a városi zajtól távol kikapcsolsz.

  1. Kreatív pihenés

Ez a fajta pihenés kifejezetten fontos azoknak akik folyamatos és intenzív kreatív munkát végeznek. Ez hoszabb távon megterhelő lehet. A kreatív pihenés lényege, hogy felkeltse újra az érdeklődést a kreativitás iránt.

Ezekben a munkakörökben sokszor előfordulhat, hogy egy héten át sem jön meg az ihlet. Ekkor érdemes valami teljesen más, de kreativitást igénylő hobbyba kezdeni. Például ha grafikus vagy, akkor érdemes versírással, kerámiákkal vagy éppen a ház dekorálásával foglalkozni. Ebből a szempontból mindegy milyen tevékenységet végzel, a lényeg, hogy a kreatív hobby legyen különböző a munkától, és élvezhető legyen számodra.

Más kreatív töltödésre vonatkozó tippeket ebben a blogcikkünkben találhatsz: Kreativitás növelése 

  1. Érzelmi pihenés

Az érzelmi kimerültség is egyre elterjettebb manapság. Főképp azokkal történik, akiknek a magánéletükben folyamatos rossz tapasztalatai vannak, és egyszerűen elegül lett az emberi kapcsolatokból.

Illetve azzal is megeshet, akit úgy ismerhetsz, hogy folyamatosan jókedéjű, mindíg számíthatsz rá és mindíg meghallgatja a problémáidat. Azonban ez a barát is komoly érzelmi kimerültségben szenved, hiszen pontosan ő, az akinek mindenki elmondhatja az ügyes-bajos dolgait, viszont ő nem szokta kifejezni a problémáit.

Érdemes időt és teret biztosítani arra, hogy az érzéseidet kifejezhesd. Legyen ez csak a te időd, amikor szabadon ventillálhatsz. Ezt egy közeli baráttal, vagy családtaggal érdemes csinálni, akinek felajánlod, hogy oda-vissza megnyilhattok egymásnak. Ennek hiányában, akár pszichológusnak is érdemes megnyilni, aki profi, objektív visszajelzést is ad.

  1. Szociális pihenés

Az érzelmi túltöltödéshez hasonló, azonban a megoldás pont a fordítottja. A probléma itt a túl sok impulzus a baráti, családi, szerelmi kapcsolatokból vagy éppen a társasági programokból.

Itt egyszerű a megoldás – egyedüllét. Általában akkor jön fel az igény erre, amikor túl sok program feltolódik a munka-, és magánéletben. Ekkor érdemes elvonulni, és összeszedni a gondolatokat.

  1. Spirituális pihenés

Az utolsó pihenés típus az érzelmi, fizikai és mentális pihenésen is túlmutat. Ahhoz, hogy spirituálisan felszabadulhass, érdemes a napi rutinba beilleszteni meditációt, imát (vallástól függően természetesen ez változhat), illetve közösségi feladatokat és munkát elvállalni.

Rendkívüli feltőltődést eredményez a másokon való segítés, ami szintén spirituális pihenésként fogható fel.

Ahogy látható, csak alvással sosem lehetsz igazán kipihent és energikus. Ezért érdemes időnként, pl havonta felülvizsgálni, miért vagy ilyen fáradt és milyen típusú pihenésből van leginkább hiányod.

 

A hoszabb távú kimerültség további mentális problémákat eredményezhet, ezért kifejezetten fontos ezekre odafigyelni. A 7 pihenés típusból tartottak egy TED talkot is, amit szívesen ajánljunk ha mélyebben megismerkednél a témával: ‘The real reason why you are tired’

 

Szeretnél további hasznos tartalmakat olvasni? Add meg az adataid kérj emlékeztetőt és értesítünk!

Tetszett a poszt? Oszd meg az ismerőseiddel is.

Facebook
LinkedIn

Hasonló bejegyzéseink

0
    0
    Kosarad tartalma
    A kosarad üres