Lépj fel a tavaszi fáradtság ellen 5+1 lépésben!

Olvasási idő: 6 perc

A tavasz közeledtével sokan küzdenek a tavaszi fáradtság jelenségével. Hirtelen fáradtnak, motiválatlannak érzed magad és ilyenkor még a minimális koncentrációnkkal is küszködnünk kell. De ne aggódj, nem vagy egyedül! A tavaszi fáradtság valós probléma, és számos tényező állhat a háttérben.

A tavaszi fáradtság legfőbb problémája, hogy tényleg nem vagyunk képesek energikusnak érezni magunkat, és a motiváció is messzire elkerül bennünket. Az alacsony energiaszint és a motivációhiány akadályozza a napi teendők elvégzését és negatívan befolyásolja a munkahelyi és iskolai teljesítményt.

Van rá magyarázat!

Az elnyúló téli hónapok és a hosszú sötét napszakok miatt kevés napsütés éri a szervezetünk. A legtöbben nem figyelünk ilyenkor az utánpótlásra és a készleteink D-vitamin hiányos állapotba kerül, ami nagyban befolyásolja az energiaszintünket. Mindezek mellett a fényviszonyok miatt a hormonális változások és a melatonin szintünk is közrejátszik a március április környékén jelentkező tavaszi fáradtság kialakulásában. Ez az időszak egyénenként és életmódonként eltérő lehet.

5+1 gyakorlatias tanács, amivel lerövidítheted a tavaszi fáradtság időszakát és fénysebességre kapcsolhatsz!

 

1. Testünk egy napelem – töltsd fel D vitaminnal

Az egyik legegyszerűbb módja a tavaszi fáradtság legyőzésének, ha több időt töltesz a szabadban és napfényben. A napsütés elősegíti a D-vitamin termelődését a szervezetben, ami segít növelni az energiaszintet. Ha teheted, szervezz szabadtéri ebédet, vagy sétálj egyet a munkahelyed vagy iskolád közelében.

Tudtad? Ha a felkarod és az arcod szabadon hagyod a séta közben, akkor a napsütéses időszakban a napi D vitamin mennyiséged egy 20-30 perces sétával a maximumra tolhatod!

2. Ép testben ép lélek – rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás is csodákra képes a fáradtság leküzdésében. Nyugi! Nem kell rögtön egy maratont lefutnod, elég hetente legalább 2-3 alkalommal 30-60 percet mozognod. A testmozgás serkenti az endorfinok termelődését, amelyek hozzájárulnak a hangulatod javításához és növelik az energiaszintet.

Pro tipp: Kezd a reggeled, egy napindító mozgással és megállíthatatlan leszel napközben! Íme néhány javaslat a csapattól.

A napindító gyakorlatok segítenek aktivizálni a testet és az elmét, valamint felkészítenek a nap folyamán várható kihívásokra. A következő magyar nyelvű YouTube-csatornák egyszerű, de hatékony napindító gyakorlatokat kínálnak, amelyeket bárki elvégezhet 10- 20 perc alatt otthonában:
Jóga életmód
Kovács Ramóna 15 Perces HIT edzései
Koloszár Enikó edzései

3. Az vagy amit megeszel – kiegyensúlyozott étrend

A táplálkozásnak fontos szerepe van az energiaszintünk szabályozásában. Biztosítsd, hogy változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasztasz. A szellemi frissességet nagyban befolyásolja, hogy milyen minőségű és mennyiségű kalóriát fogyasztasz napközben. A napi ideális kalóriamennyiség és tápanyagbevitel monitorozására a Yazio ingyenesen letölthető alkalmazását ajánljuk.

Pro tipp: Az applikáció megfelelő beállítása után egy hetet nézz meg alapállapotban, majd a hétvégén tervezz előre egy heti étkezésed és jegyezd fel a tapasztalt változást.

Figyelj arra, hogy kerüld a feldolgozott élelmiszereket és a magas cukortartalmú édességeket, amelyek hirtelen energialöketet adnak, de gyorsan fáradtságot és levertséget okoznak. Szupermarketekben vásárolt Zöldségek, gyümölcsök sokszor akár heteket utazhatnak, mire a polcokhoz érnek és gyakran még éretlenül indulnak útnak. Okos választás, ha teheted, hogy a helyi termelői piacon vásárolsz zöldséget, gyümölcsöt, húsokat, hiszen ezek legrosszabb esetben is alig pár napos frissességűek.

Hol találhatsz egyszerű és könnyen megvalósítható egészséges ételeket?
Nosalty receptek
Clean eating Magyarország

4. Tartsd kordában a stressz szintedet

Könnyű ezt mondani ebben az időszakban, de kiemelten fontos, hogy foglalkozz a mentális egészségeddel, ugyanis a stressz növelheti a fáradtságot és rontja az általános közérzetet és túlzott jelenléte akár betegségek más kialakulását is okozhatja. Találd meg a neked legmegfelelőbb stresszkezelési technikát, mint például a meditáció, a jóga vagy a légzőgyakorlatok, hogy csökkentsd a stresszt és javítsd az energiaszintet. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, olykor jót tesz egy séta, egy kis elcsendesedés mindenféle okoskütyü és zavaró tényező nélkül.

 

Ingyenesen letölthető e-bookunkban szakértőink foglalkoznak a témával. A testi egészség és a mentális egyensúly elérésére kapsz kézzel fogható gyakorlatias megoldásokat. A letöltéshez kattints a képre.

5. Elegendő alvás

A nappali energiaszinted éjszaka készül. A megfelelő minőségű alvás alapvető fontosságú a testünk regenerációjához és az energiaszint fenntartásához. Próbálj meg legalább 7-8 órát aludni éjszakánként, és tartsd be a rendszeres alvási időpontokat. Kerüld az elektronikus eszközök használatát lefekvés előtt, hogy könnyebben elaludhass. Hoztunk egy titkos formulát, amit kevesen ismernek, de mi már évek óta nagy hatékonysággal használjuk:

10 – 3 – 2 – 1 – 0 formula a kipihent alvásrutihoz!

10 órával a lefekvés előtt ne igyál koffeint
A szervezetre gyakorolt hatása miatt fontos szempont. A koffein elfogyasztása után 30-60 perccel kerül a véráramba és felezési ideje 3-5 óra. A koffein blokkolja az álmosító adenozin receptorokat, illetve fokozhatja a nyugtalanságot.

3 órával a lefekvés előtt kerüld az étkezést és az alkohol fogyasztást
Mire alváshoz készülsz túl vagy az emésztési folyamaton és nem terheli szervezeted alvás közben. A megfelelő időben történő étkezés csökkenti a REM (éber alvás) ciklusokat.

2 órával lefekvés előtt állj le a munkával
Na a munkából ess az ágyba, mert a stimulált agyad folyamatosan pörögni fog, ami növeli szorongást. Az irodai eszközeink kék fényt bocsátanak ki, ami azt a jelet küldi az agyunknak hogy ideje felébrednünk. Ha maradt munka javasoljuk, hogy írj egy teendőlistát másnapra, hogy fókuszáltan tudj haladni.

1 órával a lefekvés előtt csökkentsd a képernyőidőd
Lefekvés előtt még ágyban is pörög a Facebook és a TikTok? Rossz hírünk van. A kékfény a legkisebb problémánk már ilyenkor, viszont a rengeteg információ, ami özönlik a képernyőn keresztül stimulálja az agyat és gátolja a nyugodt alvás fázisait. Lefekvés előtt egy jó könyv olvasását javasoljuk és próbáld meg távol tartani az elektronikai eszközöket a hálószobádból.

0 alkalommal használd ébredéskor a szundi gombot!
A legtöbben “még 10 perc” reményében imádják a szundi gombot nyomkodni az ébresztőn. A visszaalvás hatással van a REM fázisra és egy végtelen spirálba kényszeríted magad és egyre fáradtabb és fáradtabb leszel. Ha végképp nem tudod mellőzni, hogy megnyomd egy pro tipp, hogy tedd messzebb a szobába az ébresztőt, hogy muszáj legyél felállni és kikapcsolni. Ekkor csökken az esély arra hogy visszaalszol.

5+1. Nem minden szundi tiltott – A Power Nap technika

Gondolj, csak a mediterrán vidéken élő népekre, te is hallottál a déli sziesztáról Kutatások szerint is kiegyensúlyozottabban élnek mint mi. Ha nincs időd délutáni szundit tartani, akkor itt egy megfelelő technika arra hogy gyorsan visszatöltsd az energiád napközben. A Power Nap, vagyis a rövid, energizáló szundítás számos előnyt kínál az egészségre és az általános közérzetre nézve.

A legtöbb esetben 10-30 percig tart, és ha megfelelően alkalmazzák, jelentős energiát adhat a nap folyamán. Az alábbiakban összefoglaljuk a Power Nap előnyeit és tippeket adunk arra, hogyan alkalmazhatod ezt a módszert a munkahelyen vagy bárhol máshol.

Előnyei:

  • Növeli az energiaszinted: A Power Nap segít újratölteni az energiatartalékokat, így frissebbnek és éberebbnek érezheted magad.
  • Javuló koncentráció és figyelem: A rövid szundítás után észrevehetően javulhat a koncentrációs képesség és a figyelem, ami növeli a produktivitást és a munkaminőséget.
  • Csökkenti a stresszt: A Power Nap segíthet enyhíteni a stresszt és az érzelmi feszültséget, ami jobb hangulatot és általános jó közérzetet eredményez.
  • Fokozza a kreativitást: A rövid alvás időt ad az agynak az információk feldolgozására és új ötletek generálására, ami javíthatja a kreativitást és a problémamegoldó képességeket.
  • Javítja a rövid távú memóriát: A Power Nap elősegíti a rövid távú memória működését, ami előnyös lehet a tanuláshoz és a munkához kapcsolódó feladatok elvégzésében.

A kérdés, hogyan csináljuk ezt munkahelyen, irodában, vagy suliban?

  • Időzítsd be a napodba: Próbáld megtalálni a nap folyamán azt az időpontot, amikor fáradtnak érzed magad vagy energiaszinted csökken, és szánj erre az időszakra egy rövid Power Napot.
  • Keress egy csendes helyet: A munkahelyeden vagy bármilyen más helyen keress egy csendes és kényelmes helyet a szundításra. Lehet egy szoba, egy autó vagy akár egy parkban egy pad is.
  • Állíts be egy időzítőt: Állíts egy időzítőt a Power Nap időtartamára. Fontos, hogy maximum 25-30 perces ciklus legyen. Ne aludj túl sokáig, mert az fáradtságot és nyűgösséget eredményezhet.
  • Pihenj és lazíts: Lélegezz mélyen, zárd be a szemed, és engedd el az elméd, hogy teljes mértékben kihasználd a Power Nap előnyeit.

A fent bemutatott 5+1 technika fokozatos bevezetése hatékony ellenszer lehet a tavaszi fáradtság ellen és segíthet túllendülni az enervált időszakon. Indítsd a napjaid kirobbanó energiával és végtelen motivációval.

Ha szeretnél repülő rajtot venni és növelni az energia szintedet és a mentális egyensúlyod a Flow díjmentesen letölthető Energia E-bookja remek választás, hiszen további gyakorlatias tippet kínál a mentális és testi energiád növelésére és egyensúlyban tartására. Legyél proaktív és élvezd a tavasz minden örömét! Kattints a lenti képre és töltsd le az ingyenes Energia e-bookot! 👇

Szeretnél további hasznos tartalmakat olvasni? Add meg az adataid kérj emlékeztetőt és értesítünk!

Tetszett a poszt? Oszd meg az ismerőseiddel is.

Facebook
LinkedIn

Hasonló bejegyzéseink

0
    0
    Kosarad tartalma
    A kosarad üres